مثل الذین ینفقون اموالهم فی سبیل الله کمثل جبة انبتت سبع سنابل فی کل سنبلة ماه حبة یضاعف لمن یشاء والله واسع علیم [1390/02/12] دلا معاش چنان کن که گر بلغزد پای فرشته ات به دو دست دعا نگه دارد [1390/02/12] گر گوش دل به گفته‌ی سعدی کند کسی * * اول رضای حق طلبد پس رضای خویش [1390/02/12] Department of Social Work, Islamic Azad University Khomeinishahr Branch, Daneshjou Blvd, Iran [1390/02/12] Social Work ، مددکاری اجتماعی ، محمد رضا ایروانی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی شهر [1390/02/11]  
:: زندگی نامه ستاره فرمانفرمائیان

تاریخ ارسال : 1391/03/12
بازدید : 1150

زندگی نامه ستاره فرمانفرمائیان

ستّاره فرمانفرماییان مادر مددکاری اجتماعی ایران (درگذشتهٔ ۳ خرداد ۱۳۹۱)، فرزند عبدالحسین میرزا فرمانفرما از شاهزادگان و شخصیت های با نفوذ قاجار بود. او در سن ۹۱ سالگی در خانه‌اش در لس آنجلس درگذشت. او اولین دانشجوی ایرانی دانشگاه کالیفرنیای جنوبی بود که در آنجا لیسانس روانشناسی گرفت و برای گرفتن فوق لیسانس در مددکاری اجتماعی به دانشگاه شیکاگو رفت. او در سال ۱۳۴۱ آموزشگاه عالی خدمات اجتماعی تهران را تاسیس کرد.[۱] دانشگاه هاروارد نام ستاره فرمانفرماییان را به عنوان یکی از زنان پیشرو در علم مددکاری در لیست زنان تاثیرگذار تاریخ آمریکا قرار داده است. او خاطرات زندگی و کار حرفه‌ای خود را در کتابی با عنوان دختری از ایران منتشر کرد که این کتاب در ایران بارها تجدید چاپ شد.[۲]

زندگی 

ستاره فرمانفرمائیان فرزند عبدالحسین میرزا فرمانفرما و از فعالان اجتماعی ایران و از شخصیت‌های برجسته بین‌المللی است و سالها ریاست سازمان مددکاری اجتماعی ایران را در دوره پهلوی برعهده داشت.

پدر او عبدالحسین میرزا فرمانفرما از نوادگان قاجار بود و دارای هفت همسر. اولین همسر او عزت‌الدوله دختر مظفرالدین شاه قاجار بود و مادر ستاره به نام معصومه همسر دوم و یا سوم او محسوب می‌شد. دکتر مصدق نیز خواهرزاده پدر ستاره بود. او همچنین خواهر ناتنی کوچکتر مریم فیروز، که از فعالان سیاسی و رهبران حزب توده ایران پیش و پس از انقلاب بود، می‌باشد.

ستاره تا سنین نوجوانی در ایران تحصیل کرد و پس از فوت پدر و با اجازه برادر و مادر خود برای ادامه تحصیل راهی آمریکا شد. در آنجا به تحصیل در رشته جامعه‌شناسی روی آورد و پس از پایان تحصیلات در همانجا ماند. سپس با یک دانشجوی هندی ازدواج کرد و آنها دارای فرزندی به نام میترا شدند. (در زبان پهلوی به معنای مهر است) ولی به علت نیافتن شغل برای شوهرش در آمریکا وی به هند بازگشت و پس از مدتی از ستاره جدا شد و این اولین و آخرین ازدواج ستاره بود.

ستاره جمعا مدت ده سال در آمریکا ماند و سپس به ایران بازگشت و توانست با کمک عده‌ای از درباریان و خانواده خود موسسه را در ایران تأسیس کند. از فعالیت‌های موسسه آنها تربیت مددکاران و فرستادن آنها به خارج از کشور برای ادامه تحصیل٫ تأسیس خانه‌های سالمندان و دیگر مراکز بهزیستی در ایران بود.

وی در راه احقاق حقوق زنان ایرانی بسیار تلاش نمود و حتی ملاقاتی نیز با محمد رضا پهلوی داشت .

از دیگر اقدامات ماندگار او تاسیس "مراکز رفاه" در محله‌های فقیرنشین تهران و حاشیه‌ی تهران بود که به کودکان و خانواده‌ها کمک‌می‌کردند. او همچنین اولین کسی است که سیستم آموزشی در مهدکودک‌ها در ایران را براساس اصول تربیتی مدرن تغییر و تحول داد.

"مدرسه‌ی عالی مددکاری اجتماعی" بعد از چندسال فعالیت با مجوز وزارت علوم به دانشگاه ارتقا یافت و از طریق کنکور سراسری در دو مقطع لیسانس و فوق لیسانس دانشجو جذب می‌کرد. این مدرسه و شاگردان ستاره فرمانفرماییان خدمات اجتماعی و حمایتی بسیاری را در پرورشگاه‌ها، محله‌های فقیرنشین، مدارس، زایشگاه‌ها و درمانگاه‌ها تعریف و اجرایی کردند.

شاگردان فرمانفرماییان با نظارت او در محله‌ی روسپی‌خانه‌های تهران – شهرنو- درمانگاه و محل‌های ویژه‌‌ای برای ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به زنان روسپی راه‌اندازی کرده بودند و در آتش‌سوزی بزرگ این محله‌در دهه‌ی چهل، در مهار آتش به ماموران آتش‌نشانی کمک کردند.

ستّاره فرمانفرمایان در سال های دهه ۵۰ و ۶۰ میلادی، به دعوت سازمان ملل متحد، برای اجرای طرح های مددکاری اجتماعی در خاورمیانه به عراق و پس از آن به مصر، سوریه و لبنان سفر کرده بود [۳].

دانشگاه هاروارد نام ستاره فرمانفرماییان را به عنوان یکی از زنان پیشرو در علم مددکاری در لیست "زنان تاثیرگذار تاریخ آمریکا" قرار داده است. او خاطرات زندگی و کار حرفه‌ای خود را در کتابی با عنوان "دختری از ایران" منتشر کرد که این کتاب در ایران بارها تجدید چاپ شد.

پس از انقلاب 

در شروع انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ و در نخستین روزهای اعدام‌های پس از انقلاب ، توسط عده‌ای از دانشجویان که به آنها بورس تحصیل در خارج از کشور توسط موسسه ستاره داده نشده بود و یا در امتحانات پایان ترم به آنها نمره قبولی داده نشده بود٫ برای وی پرونده‌ای شامل ۱۱ اتهام تهیه شد. از جمله اختلاس، همکاری با اسرائیل، همکاری با دربار و .... ولی ایشان به کمک آیت‌الله سید محمود طالقانی از مرگ رهایی یافت و توانست به کمک ایشان از کشور گریخته و به انگلستان و سپس به آمریکا برود. ستاره سالها بعد کتابی با عنوان '''دختری از ایران''' را نوشت در این کتاب علاوه بر آگاهی از زندگی وی و خانواده اش به مسائل سیاسی و اجتماعی ایران آن زمان آگاهی می‌یابیم. دختری از ایران کتابی است به قلم دختری از طبقهٔ اشرافی و قاجار که با دیدی از این طبقه به جامعه و اوضاع و احوال ایران می‌نگرد.

درگذشت 

وی ساعت ۱۲:۳۶ روز چهارشنبه سوم خرداد ۱۳۹۱ هجری شمسی مطابق با ۲۳ می سال ۲۰۱۲ میلادی،در لس آنجلس و در سن ۹۱ سالگی در گذشت.

منبع :

«ستّاره فرمانفرماییان درگذشت». صدای آمریکا، ۲۳ مه ۲۰۱۲. بازبینی‌شده در ۲۳ مه ۲۰۱۲. 

«ستاره فرمانفرماییان، مادر مددکاری در ایران، درگذشت». دویچه‌وله فارسی، ۲۳ مه ۲۰۱۲. بازبینی‌شده در ۲۳ مه ۲۰۱۲. 

ستاره فرمانفرمایان، مادر مددکاری اجتماعی ایران، درگذشت - بی‌بی‌سی فارسی

دختری از ایران، ستاره فرمانفرمائیان.

 

 

:: کلیه حق و حقوق این سایت محفوظ و در اختیار پیشگامان داده پرداز شایا می باشد ::