مثل الذین ینفقون اموالهم فی سبیل الله کمثل جبة انبتت سبع سنابل فی کل سنبلة ماه حبة یضاعف لمن یشاء والله واسع علیم [1390/02/12] دلا معاش چنان کن که گر بلغزد پای فرشته ات به دو دست دعا نگه دارد [1390/02/12] گر گوش دل به گفته‌ی سعدی کند کسی * * اول رضای حق طلبد پس رضای خویش [1390/02/12] Department of Social Work, Islamic Azad University Khomeinishahr Branch, Daneshjou Blvd, Iran [1390/02/12] Social Work ، مددکاری اجتماعی ، محمد رضا ایروانی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی شهر [1390/02/11]  
:: مددكاري جامعه اي (كار با جامعه Community work)

تاریخ ارسال : 1391/03/12
بازدید : 2435

مددكاري جامعه اي (كار با جامعه  Community work)

 عبارت است ازفعاليتي منظم وهدفمند كه بابسيج امكانات مادي ومعنوي وجلب مشاركت هاي اعضاء جامعه كه در جهت پاسخ به نيازجمعي و يا حل معضلات اجتماعي درجوامع شهري و يا روستايي انجام مي گيرد. درمددكاري جامعه اي عمّده ترين مشخصه از يك طرف مشاركت همه جانبه افراد واقشارجامعه مورد نظر، وازسوي ديگرتأمين نيازجمعي دريك محدوده جغرافيايي مشخص،اعم از شهر يا روستا است. جامعه تركيبي از گروههاي اجتماعي است. جامعه به مجموعه اي ازانسانها گفته مي شود كه در يك مكان جغرافيايي با يك آداب و رسوم مشترك در كنارهم زندگي مي كنند.هر جامعه اي دچار يكسري مسائل است كه اين مسائل خود به دو دسته تقسيم بندي مي شوند :"مشكل عام" و"مشكل خاص". جامعه داراي هويت و مشخصات خاص خود است. مددكاري كه با جامعه كار مي كند، فعاليت اومستلزم آگاهي از نهادها و ساختارها وروابط بين آنها در جامعه است. براي شناخت يك جامعه ابتدا بايد درآن جامعه نفوذ كرد، سپس به شناخت جامعه بپردازيم وسعي كنيم مونوگرافي آن منطقه را بدست آوريم. (1)

  اصلی ترین شیوه مددکاری اجتماعی، مددکاری جامعه ای است؛ تا جایي که در غرب به مددکاران اجتماعی مهندسان جامعه اطلاق می شود. مددکاری جامعه ای، کاربرد دانش جامعه شناسی است. برای اینکه یک مددکار اجتماعی بتواند مددکاری جامعه ای بکند، نیازمند دانش جامعه شناسی و نظریه های توسعه است. در این شیوه مددکار اجتماعی روی جوامع کار می کند و در رشد و توسعۀ آنها  دخالت می کند. این جامعه ممکن است یک مدرسه باشد و يا یک بیمارستان، یک کارخانه، یک روستا، شهر و یا حتی یک کشور.

 

مددکاران اجتماعی برای رشد و توسعۀ جوامع به سه فعالیت دست می زنند:

اول مطالعات اجتماعی است. در این فعالیت مددکار اجتماعی با ورود به یک جامعه، شروع به مطالعه و تحقیق می کند، نیاز سنجی و امکان سنجی می کند و منابع را می شناسد.

دوم برنامه ریزی اجتماعی است. مددکار اجتماعی بعد از بدست آوردن اطلاعات بر مبنای آنها برنامه ریزی می کند. برنامه ریزی برای اینکه تغییری مثبت در جامعه ایجاد کند و جامعه به طرف توسعه خیز بردارد.

سوم اقدام اجتماعی است. بعد از اینکه مددکار اجتماعی مطالعات و برنامه ریزیهای خود را انجام داد، دست به اقدام اجتماعی می زند. در اقدام اجتماعی مددکار نقش یک رهبر را بازی می کند تا جامعه را به توسعه برساند. (2)

 

مراحل كار با جامعه  

ارتباط مقدماتي  

شناخت مقدماتي  

ارتباط حرفه اي

شناخت عميق  

ارزيابي تشخيص

طرح نقشه

اقدام اجتماعي social action

تغيير را در جامعه مي دهيم تا به وضع مطلوب برسيم

پيگيري.

 

مدل های کار با جامعه

مدل برنامه ريزي planning  

مدل توسعه محلي locality development  

مدل اقدام اجتماعي social action

مفهوم توسعه اجتماعي

  مدكاري جامعه اي"عبارت است از ايجاد رشد مهم جانبه در جامعه از ابعاداقتصادي ، اجتماعي ، فرهنگي و بهداشتي كه از طريق شركت دادن مردم در كلّيه مراحل كار با اتكا به نيروهاي بالقوه و بهره گيري از امكانات اجتماعي ميسر مي شود تا بدين وسيله سرنوشت خود را به دست گيرند و دراعتلاي هدفهاي ملي بكوشند. (1)

 

 

1-       http://eloquent.persianblog.ir/post/19

2-      http://www.mehrazar.org/services/social-work/social-work.html

 

:: کلیه حق و حقوق این سایت محفوظ و در اختیار پیشگامان داده پرداز شایا می باشد ::